Ηλεκτρονικό τσιγάρο και Ηλεκτρονικό κάπνισμα

Το ηλεκτρονικο τσιγαρο είναι μια νέα εναλλακτική μορφή καπνίσματος. Λειτουργεί χρησιμοποιώντας ηλεκτρονική τεχνολογία, παρέχοντας σε αυτούς που το χρησιμοποιούν την αίσθηση του καπνίσματος αλλα χωρίς τις βλαβερές και τοξικές ουσίες για τον οργανισμό μας που περιέχει το κλασικό τσιγάρο.

Το ηλεκτρονικο τσιγαρο έχει την εικόνα, την αίσθηση την γεύση και το μέγεθος του κλασικού τσιγάρου. Aποτελείται από ένα αναλώσιμο φίλτρο που περιέχει υγρό το οποίο αποτελείται κυρίως από προπυλενογλυκόλη ή φυτική γλυκερίνη. Ακίνδυνες ουσίες που χρησιμοποιούνται και στα τρόφιμα.

Εισπνέοντας από το ηλεκτρονικο τσιγαρο ο χρήστης ένας μικροεπεξεργαστής διοχετεύει σταγονίδια υγρού στον μηχανισμό που παράγει ατμό και ο χρήστης έχει την ίδια αίσθηση με αυτή που έχει από ένα κλασικό τσιγάρο, χωρίς όμως τις βλαβερές ουσίες όπως νικοτίνη, πίσσα, μονοξείδιο του άνθρακα που περιέχουν τα συμβατικά τσιγάρα.

Μεγάλος αριθμός βλαβερών, καρκινογόνων και τοξικών ουσιών παράγεται από την καύση του τσιγάρου. Ο καπνός ατμός που παράγει το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι προϊόν καύσης.

Το ηλεκτρονικο τσιγαρο λειτουργεί με επαναφορτιζόμενη μπαταρία και ο ατμός παράγεται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο. Η θερμοκρασία του ατμού που παράγεται είναι ίδια με αυτή του καπνού ενός κλασικού τσιγάρου (50-60 °C). Λόγω του ότι ο "καπνός" που παράγεται στο ηλεκτρονικο τσιγαρο είναι στην ουσία ατμός, το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν βλάπτει τους γύρω σας. Ο ατμός διαλύεται στον αέρα σε δευτερόλεπτα και δεν μυρίζει ούτε δημιουργεί προβλήματα παθητικού καπνίσματος.

Τα ανταλλακτικά - υγρά άτμισης για το ηλεκτρονικο τσιγαρο υπάρχουν σε διάφορες γεύσεις συμπεριλαμβανομένων του καπνού, της σοκολάτας, ροφημάτων, φαγητών και γλυκών.

Το Ηλεκτρονικο τσιγαρο σε αντίθεση με το κλασικό τσιγάρο, δεν περιέχει νικοτίνη, πίσσα, μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα, υδροκυανικό οξύ, αρσενικό, μόλυβδο, υδράργυρο και άλλες 4.000 επιβλαβείς ουσίες εκ των οποίων 40 αποδεδειγμένα καρκινογόνες.

Ασφάλεια Χρήσης
Υπάρχουν απόψεις πως η χρήση της γλυκόλης προπυλενίου το κύριο συστατικό που χρησιμοποιείτε στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, δεν έχει μελετηθεί αποτελεσματικά για χρήση παρόμοια με αυτήν του ηλεκτρονικού τσιγάρου, δηλαδή για παρατεταμένη εισπνοή και για μακροχρόνια κατανάλωση. Αυτή η άποψη είναι λογική αν και η γλυκόλη προπυλενίου κυκλοφορεί και χρησιμοποιείται πολλά χρόνια, έχουν δε γίνει εκτενείς μελέτες και έχουν αποδείξει ότι η συνήθης χρήση της σε τρόφιμα είναι ακίνδυνη και ασφαλής.

Θα χρειαστούν πολύχρονες μελέτες και έρευνες για να αποδειχθεί εάν προκαλεί άλλες παρενέργειες όταν χρησιμοποιείται για εισπνοή. Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι σίγουρα ασφαλέστερη η χρήση της γλυκόλης προπυλενίου σε σχέση με το παραδοσιακό κάπνισμα που περιέχει πίσσα, νικοτίνη, μονοξείδιο του άνθρακα, 40 ακόμη αποδεδειγμένα καρκινογόνες ουσίες καθώς και άλλα 4.000 τοξικά, παράγωγα της καύσης του τσιγάρου.

Νομοθεσία για το ηλεκτρονικο τσιγαρο
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν επιτρέπεται να πωλούνται ως συσκευές για την διακοπή του καπνίσματος σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)

Στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται και η χρήση ανταλλακτικών φίλτρων που περιέχουν νικοτίνη σύμφωνα με απόφαση του ΕΟΦ ενώ απομένει να διευκρινιστεί εάν θα επιτρέπεται η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων στους χώρους που απαγορεύεται το παραδοσιακό κάπνισμα.

Πηγή: Wikipedia